سرور مجازی یا همان vps مخفف (virtual private server) است .
اگر بخواهیم سرور را به زبان ساده و مفهومی شرح دهیم، میتوانیم آن را با یک آپارتمان مثال بزنیم. تصور کنید سرور همان ساختمان است که میتواند چند واحد با متراژ مختلف و یا هم اندازه در آن قرار گیرد. اما باتوجه به متراژ اصلی آن ساختمان، به صورت مهندسی شده متراژ هر واحد یا همان منابع هر VPS انتخاب میشود. به واحدهایی که در ساختمان است VPS گفته میشود. دقیقا مشابه یک سرور که به صورت فیزیکی تنظیم میشود و میتواند چند VPS یا همان سرورمجازی در خود داشته باشد.
اما سرور اختصاصی همانند ساختمان یک واحدی است که به صورت اختصاصی در اختیار یک کاربر قرار میگیرد و میتواند مدیریت کامل به آن داشته باشد.
پس با این تفاسیر سرورها میتوانند بصورت اشتراکی و اختصاصی در اختیار کاربران قرار گیرند. میدانید که بیشترین استفاده از این سرورها در وب سایت ها، نرم افزارهای آنلاین و سرویس های تحت وب میباشد. که شما بسته به نیاز خود پلان مناسب را انتخاب میکنید. این سرورها در انواع مختلفی در بازار ارائه میشوند.
دراین مقاله در خصوص vps و استفاده از آن میگوییم. همانطور که میدانید vps یا سرور مجازی میتواند بصورت اشتراکی در اختیار چند کاربر، به وسیله آیپی های معتبر با منابع مشخص اختصاص داده شده، قرار گیرد. این نوع سرورهای اشتراکی معمولا از لحاظ قیمتی برای کاربران مناسب هستند. چرا که آنها میتوانند با کمترین هزینه، بالاترین دسترسی به سرور را داشته باشند و از طریق remote desktop و یا ssh به آن متصل شوند.
واژه vps را بیشتر برای سرورهایی که به صورت مجازی ایجاد میشوند، بکار میبرند.
به طور کلی سرورهای اختصاصی به صورت فیزیکی و سرورهای اشتراکی به صورت مجازی برای کاربران کانفیگ میشوند. تفاوت آنها در همین است. زیرا برای افرادی که ترافیک متوسط و حجم مصرفی زیادی ندارند، سرور مجازی یا همان vps پیشنهاد میشود. در این نوع سرورها به دلیل داشتن دسترسی کامل، کاربرها امکان نصب نرم افزار و مدیریت در آن را دارند.
اگر شما vps تهیه کرده اید؛ باید بدانید شرکت ارائه دهنده وظیفه تنظیم سخت افزار و ایجاد vps را دارد. و پس از دادن دسترسی به شما، هیچ وظیفه دیگری برعهده میزبان و شرکت نیست. چرا که آن سرور در اختیار شما قرار گرفته است.
در خصوص تفاوت سرورهای مجازی و اختصاصی در مقاله سرورهای vps در مقایسه با سرورهای اختصاصی به صورت کامل توضیح داده ایم.
همانطور که گفتیم سرورهای مجازی در انواع مختلفی میتوانند در اختیار کاربران قرار گیرند. سرورمجازی با سیستم عامل لینوکس و یا ویندوز، میکروتیک، esxi، kvm،openVZ و...
کاربران میتوانند با توجه به نیاز خود سرور با سیستم عامل خاصی را خریداری کنند.
توجه داشته باشید که دسترسی کامل برای انجام هر موردی در اختیار شما قرار میگیرد. اما دسترسی تغییر ویندوز و سیستم عامل سرور در اختیار شرکت ارائه دهنده میباشد. که آن هم میتواند از طریق ماژول های اتوماتیک ساز در اختیار کاربر قرار گیرد.
در آموزش های بعدی بیشتر در خصوص سرورهای مجازی و اختصاصی و انواع آن ها خواهیم گفت.
مقالات مرتبط: سرور مجازی بورس چیست؟